Stal, czy żeliwo - w poszukiwaniu idealnego pieca wolnostojącego

piec wolnostojącyO „kozach” wykorzystywanych przez naszych starszych krewnych rzadko wyrażaliśmy się z entuzjazmem, brak zadowolenia nie był przy tym przypadkowy. Już samo działanie pieców tego typu budziło poważne wątpliwości, a i estetyka nie była szczególnie porywająca. Owszem, raz na jakiś czas sami decydowaliśmy się na zakup pieców wolnostojących, decyzja taka była jednak spowodowana koniecznością, a nie sympatią do rozwiązań tego rodzaju. Na szczęście, już od jakiegoś czasu mamy powody do tego, aby oddychać z ulgą, piece typu „koza” zmieniają się bowiem na lepsze.

Są nie tylko eleganckie, ale i ekonomiczne, mamy przy tym do czynienia z rozwiązaniami, które budzą szczery zachwyt tak w zwolennikach rozwiązań praktycznych, jak i w romantykach. Cieszą się rosnącą popularnością, a ich producenci dokładają starań, aby kolejne polecane przez nich rozwiązania były jeszcze bardziej profesjonalne niż miało to miejsce do tej pory. Oczywiście, piece wolnostojące zwane „kozami” oferowane są nie w jednej, a w przynajmniej kilku wersjach, możemy więc decydować się zarówno na rozwiązania tradycyjne, jak i na te, które zachwycają swoją nowoczesnością.

dobry piecyk wolnostojący Co ciekawe, możemy korzystać z nich nie tylko wówczas, gdy chcemy się ogrzać, ale i wtedy, gdy marzy nam się ciepły obiad. Przed zakupem warto jednak zastanowić się nie tylko nad tym, czy interesuje nas rozwiązanie awangardowe, czy klasyczne, nie mniej istotne jest bowiem i to, czy wejdziemy w posiadanie pieca stalowego, czy też żeliwnego. „Kozy” żeliwne to rozwiązanie, które spodoba się miłośnikom tradycji, często mamy bowiem w jego przypadku do czynienia ze stylowymi piecami z bogatymi zdobieniami.

Co ciekawe, wnętrze pieców tego typu często wymoszczone jest specjalną cegłą, możemy mieć więc pewność, że ciepło będzie w nich utrzymywane dłużej niż zazwyczaj, bez trudu znajdziemy przy tym rozwiązania odpowiadające nam kolorystycznie. Piece żeliwne można też kupować wówczas, gdy chcemy korzystać z innych funkcji takich, jak gotowanie potraw. Choć nie jest to zasada ogólna, piece ze stali znane są jako te, które mają mniejsze możliwości akumulacyjne. W praktyce oznacza to, że zaraz po jego wyłączeniu, piec przestaje oddawać ciepło. Są to jednak piece lżejsze niż ich żeliwne odpowiedniki, często posiadają też bardziej przystępne rozmiary.

Powiązane artykuły

Piecyki wolnostojące na drewno

Caminetti Montegrappa - ciepło we włoskim stylu

Caminetti Montegrappa to włoska firma produkująca piecyki wolnostojące na drewno i pellet.

Dzięki długoletniemy doświadczeniu i wykwalifikowanej kadrze technicznej firmie udało się stworzyć ciekawe serie produktów charakteryzujące się funkcjonalnością oraz niebanalnym stylem łączącym w sobie nowoczesność oraz tradyjność.